torstai 4. kesäkuuta 2020

Marja-aronian ja koristearonian aronia-aitoina ja aidanteina leikkaukset Tampereen talousalueella: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Akaa, Kangasala, Tampere, Valkeakoski etc Pirkanmaa

-------------------------------------
Tervetuloa tilaamaan piha- ja puutarhatöitäni / palveluitani e-mail: Talonmiespalvelu@gmail.com

--------------------------------------

Marja-aronian ja koristearonian aronia-aitoina ja aidanteina leikkaukset Tampereen talousalueella: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Akaa, Kangasala, Tampere, Valkeakoski etc Pirkanmaa
Puhelin whatsup 044-3380291 Suosittelen sähköpostia missä laakista toiveaikanne, osoite, mistä kyse, tuntiarvionne asiassa jne. Kiitos.


PS: Käteisellä edetään kohteessa. Yleensä minimihinnoittelu 2 tuntia + siirtymäkorvaus tapauskohtaisesi + työkalukorvaus tapauskohtaisesti hinnoitellen. Emme harrasta luottotoimintaa.

Kotitalousvähennysoikeus töistäni
Tiedustelut tilauksen ensisijassa sähköpostilla
Talonmiespalvelu@gmail.comHelppohoitoisuutensa ansiosta koristearonia ja marja-aronia eivät vaadi puutarhurilta erityistä huomioita. Niiden leikkaus on kannattaa kuitenkin tehdä aina tasaisin väliajoin. Kokosimme kattavan tietopaketin, jonka avulla saat aroniasi kukoistamaan!

Mitä eroa on koriste- ja marja-aronialla?

Koriste-aronia ja marja-aronia ovat hyvin samanlaisia. Molempia aronialajeja käytetään koriste- ja aitakasvina pihoissa.

Marja-aronian lehdet ja marjat ovat isommat kuin koristearonialla. Molempien aronoiden marjoja voi hyödyntää leivontaan ja säilöntään marjojen tapaan. Mustikkaan sekoitettaessa tulee aronian marjoista yhdistelmä boysenmarjan makuista piirakkaa mehua etc.

Leikataanko koristearonia- ja marja-aronia-aita samalla tavalla? Vastaus: Ei mitään eroa.

Mitä eroa on aronia-aidalla ja -aidanteella?
Aronia-aidalla tarkoitetaan muotoonleikattua pensasaitaa. Leikattavan aronia-aidan versoja typistetään vuosittain. 

Aidanne puolestaan tarkoittaa riviin, väljästi istutettuja ja vapaasi kasvavia aroniapensaita, joita ei leikata säännöllisesti, vaan vain harventaen eli poistamalla aronian vanhimpia oksia, kuolleita, vaurioituneita tarpeen mukaan muutama kerrallaan. 

Kuinka usein marja-aronia- tai aronia-aita / aronia-aidat leikataan?

Jos haluat marja-aroniasta tai koristearoniasta muotoonleikatun, tuuhean ja tyvelle saakka vihreän aidan, sen kasvua kannattaa leikata istutusvuodesta alkaen ainakin kerran vuodessa.Milloin ja kuinka paljon aronia-aitaa leikataan?

Muotoonleikattua aronia-aitaa typistetään kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun, kun alkukesän versokasvu on hidastunut. Jos aita on nuori ja kasvussa, jätä noin 15 senttiä uutta kasvua. Jos aronia-aita on jo sen korkuinen kuin haluat, voit leikata enemmän ja säästää uutta kasvua noin 5 senttiä. Jos aronia kasvaa vielä loppukesän aikana runsaasti, voit tasoittaa sen seuraavan vuoden keväänä ennen lehtien puhkeamista eli maalis–huhtikuussa.

Miten aronia-aita leikataan?

Yleensä on hyvä yrittää muotoilla aitaa niin, että aronia-aidan alaosa on yläosaa leveämpi. Muuten yläoksat varjostavat alaoksia, lehdet kuihtuvat valon puutteessa ja aidasta tulee alaosastaan lehdetön. Marja- ja koristearoniaa on vaikea leikata A-muotoiseksi, sillä pensaan luonnollinen kasvutapa on hyvin pysty ja yläosasta tulee yleensä tuuheampi kuin alaosasta. Pyri pitämään sekä koristearonian että marja-aronian tapauksessa aidan profiili mahdollisimman suorana.

Voiko aronian leikata syksyllä?

Aronian voi leikata vielä syksyllä. Aronia sietää hyvin leikkausta, varsinkin jos se on hyvänkuntoinen ja vahva. Kaikkein paras aroniapensaiden leikkausaika on kuitenkin kevät.

Milloin ja miten tehdään aronia-aidan istutusleikkaus?

Aronian aitataimien istutusleikkaus tehdään leikkaamalla kaikki oksat noin 10–20-senttisiksi tyngiksi. Typistys on paras tehdä keväällä, kun pensas on lepotilassa eli kun siinä ei ole lehtiä. Mikäli aronian taimet ovat haaroittuneet, leikkaus ei ole välttämätön. 


Syksyllä istutetut aronian aitataimet leikataan seuraavana keväänä, jotta taimien talvenkestävyys ei heikkene. Keväällä istutetut taimet voi leikata istutuksen yhteydessä tai seuraavan keväänä maalis-huhtikuussa ennen pensaiden kasvuunlähtöä.

Tuuhistaako leikkaus marja-aronian?
Sekä marja-aronia että koristearonia ovat etenkin alaosastaan varsin harvoja. Leikkaus ei poista tätä ominaisuutta.

Leikkaa marja-aroniasta vioittuneet, kuivat ja liiaksi lamoavat oksat. Alasleikkauksestakin pensas kyllä toipuu, mutta marjoja mielivä leikkaa harventaen, muutaman oksan vuosittain.


----------

Aronia-aidan leikkaus kavennus ja lyhennys Puutarhapalvelu Tampere v1-10 videoita Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä https://aronia-aitojen-leikkaukset-ylojarvi.blogspot.com/  

Tiedustelut tilaukset ensisijassa sähköpostilla Talonmiespalvelu@gmail.com + 044-3380291 whatsup (toissijaisesti) 

Parhaiten kommentointi tarpeistanne sähköpostilla missä asianne, osoitteenne toiveaikanne + homma hoituu käteisellä. Laskuun en tee yksityisille, enkä helpolla taloyhtiöillekään, jollei rahat tule tilille edeltävänä päivänä.
----------------------

----------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti